چکیده واقعگرایی تاریخی، از جمله موضوعاتی است که در سپهر اندیشه دو دانشمند مسلمان، استاد مطهری و ابنخلدون قرار گرفته است. هر دو دانشمند تلاش کردهاند به نحوی واقعگرایی تاریخی را در دستور کار اندیشهورزی خود قرار دهند. هم استاد مطهری و هم ابنخلدون به جهان اسلام تعلّق دارند؛ امّا با عنایت به تعلّق استاد مطهری به شرق اسلامی و تعلّق ابنخلدون به غرب اسلامی، این سؤال به وجود میآید که آیا به لحاظ علمی و فلسفی، تفاوت رویکردی میان این دو اندیشمند در موضوع واقعگرایی و پیامدهای حاصل از این تفاوت، در ارتباط با جامعه و تاریخ وجود دارد یا نه؟ این پژوهش تلاش میکند تا به روش تحلیلی و تفسیر استنطاقی و به عبارت دیگر، به پرسش گرفتن متون مرتبط با فلسفه تاریخ این دو اندیشمند، راهی برای پاسخگویی به سؤالات مذکور پیدا کند. درحالیکه ابنخلدون با ایجاد تعارضی عمیق میان فلسفه و شریعت (جامعه) و نیز حذف فلسفه سیاسی از ساختار تقسیمبندی علوم، به واقعگرایی تجربی رسیده است، استاد مطهری با تحفظ بر دستگاه سنت فلسفی تقسیمبندی علوم، همچنان بر واقعگرایی فلسفی، استوار و پایدار مانده است. تفاوت رویکرد مذکور، بازتابهایی از جمله تفاوت نگاه به تکامل تاریخ را داشته است. درحالیکه نگاه تجربهگرای ابنخلدونی، حرکت تاریخ بشر را در طبیعت عمران و ناشی از «خصلت مقهورناشدنی ضرورتهای زندگی اجتماعی» میداند، نگاه الهی استاد مطهری، حرکت تکاملی بشر را در فعلیت یافتن استعدادهای فطری بشر جستجو میکند.
یعقوبی, عبدالرسول. (1401). واقعگرایی تاریخی از نگاه شرق اسلامی و غرب اسلامی و بازتاب آن در نگاه تکاملی به تاریخ (ابنخلدون و استاد مطهری). پژوهشنامه علوم انسانی اسلامی, 9(17), 86-63.
MLA
عبدالرسول یعقوبی. "واقعگرایی تاریخی از نگاه شرق اسلامی و غرب اسلامی و بازتاب آن در نگاه تکاملی به تاریخ (ابنخلدون و استاد مطهری)". پژوهشنامه علوم انسانی اسلامی, 9, 17, 1401, 86-63.
HARVARD
یعقوبی, عبدالرسول. (1401). 'واقعگرایی تاریخی از نگاه شرق اسلامی و غرب اسلامی و بازتاب آن در نگاه تکاملی به تاریخ (ابنخلدون و استاد مطهری)', پژوهشنامه علوم انسانی اسلامی, 9(17), pp. 86-63.
VANCOUVER
یعقوبی, عبدالرسول. واقعگرایی تاریخی از نگاه شرق اسلامی و غرب اسلامی و بازتاب آن در نگاه تکاملی به تاریخ (ابنخلدون و استاد مطهری). پژوهشنامه علوم انسانی اسلامی, 1401; 9(17): 86-63.